Spring naar content

Hoe gaat het in Weezenlanden-Noord?

‘Als alle puzzelstukjes passen’

In het nieuwbouwproject De Weezen lijkt alles op z’n plek te vallen. Deze zomer genieten de eerste huurders namelijk al van hun splinternieuwe woning in de stad. Eerder dan verwacht. En in de toekomst volgen er nóg meer woningen. Méér dan verwacht. Sjoerd Quint, bestuurder van Openbaar Belang, neemt ons mee in de ontwikkelingen... en in zijn kijk op de (nieuwe) wijk.

‘Sneller en meer’, vat bestuurder Sjoerd enthousiast samen. ‘En het loopt heel soepel.’ Sjoerd heeft het over De Weezen in Weezenlanden-Noord. Hier werden 180 woningen gesloopt en er zouden zo’n 500 sociale huurwoningen, vrije sector huurwoningen én koopwoningen voor worden teruggebouwd. Dat worden er niet alleen in totaal 600... de sociale huurwoningen zijn óók nog eens sneller klaar. Hoe zit dat?

Sjoerd liggend

Mooie dingen

‘Vorig jaar hebben we hier echt hele mooie dingen voor elkaar gekregen’, vertelt Sjoerd. ‘We krijgen in het totale plan geen 244 sociale huurwoningen, maar 283! Dat is heel welkom in een tijd van een tekort aan woningen. Daarnaast hebben we de bouw ook naar voren kunnen halen. We konden dus eerder opleveren, waardoor een groot deel van onze huurders eind vorig jaar al kon verhuizen naar de 63 appartementen in gebouw Evi. En is deze zomer zijn de 44 appartementen in gebouw Charlie al klaar, waardoor óók de laatste oorspronkelijke bewoners al kunnen verhuizen. Dat zou eerst pas in 2027 zijn.’

Maar hoe dan?!

Maar hoe krijg je zoiets voor elkaar? Het is een groot en ingewikkeld plan. En dan is er wereldwijd ook nog een tekort aan menskracht én materialen. Sjoerd legt uit: ‘Kortgezegd ruilden we met een andere partij van gebouw én we ruilden van bouwmoment. Een ander belangrijk puzzelstuk is het plan van de gemeente voor een nieuwe mobiliteitshub (mobihub) bij Weezenlanden-Noord. Al die puzzelstukjes samen, zorgden uiteindelijk voor een compleet plaatje. En het mooie is: daardoor hoefden veel van de oorspronkelijke 180 huurders tussendoor niet tijdelijk ergens anders te gaan wonen. Zij konden, bij wijze van spreken, met hun verhuisdozen zó naar de overkant wandelen. Voor hen is dat erg fijn, natuurlijk.’

Wat is een mobihub?

In een mobihub parkeren mensen hun auto om daarna te voet, met een leenfiets of met het openbaar vervoer verder te gaan. Zo’n hub ligt vaak rond een centrum en heeft als doel de binnenstad beter bereikbaar, gastvrij en leefbaar te maken.

Bijzonder ‘stads’ plan

Wat Sjoerd mooi vindt aan het project, is dat het echt stedelijk wordt. Sjoerd: ‘Het centrum van Zwolle ligt al lang niet meer bínnen de grachten alleen. Kijk maar naar de Stadkamer of naar Katwolderplein: allemaal stadse plekken buiten de gracht waar je kunt wonen en recreëren. Met de komst van de mobihub, een horecagelegenheid (zie hieronder) en misschien wel een citysuper, verwacht ik dat De Weezen ook zo aantrekkelijk wordt.’ Wat Sjoerd daarnaast belangrijk vindt, is dat er – net als in andere wijken – een wijk ontstaat waar verschillende mensen bij elkaar wonen. ‘Daar letten we ook goed op bij het realiseren van de woningen. Zo is een groot deel van de laatste sociale huurwoningen die in 2029 worden opgeleverd, bedoeld voor starters. Op die manier ontstaat er een mooie balans met de oorspronkelijke huurders, die vaak al wat langer huren en andere nieuwe bewoners in het project die er een woning kopen.’

 

‘Ik zie buren er met elkaar lunchen of een advocaat er met een cliënt een kop koffie drinken’

Sjoerd Quint, bestuurder Openbaar Belang

Het mooiste plekje van De Weezen

Dat plekje vind je straks onderin gebouw Evi, volgens Sjoerd. Daar opent horecagelegenheid Colorful Kitchen. Sjoerd: ‘Dat vind ik echt een aanwinst! Als sociale corporatie willen we graag dat mensen elkaar kunnen ontmoeten. Daarom vroegen we Zwolse horecaondernemers een maatschappelijk concept te bedenken dat voor verbinding zorgt.’ Het werd Colorful Kitchen: een ontmoetingsplek voor ontbijt, lunch of een borrel. Een werkplek voor statushouders die straks (ook) gerechten koken uit de landen waar ze vandaan komen. En een opleidingsplek, want ook Deltion leidt er straks mensen op. Sjoerd: ‘Ik zie voor me dat buren er gezellig met elkaar lunchen, een advocaat er met een cliënt – de rechtbank zit ernaast – een kop koffie drinkt of dat er mensen – na een dagje winkelen – even uitpuffen voordat ze weer naar huis rijden. Die mix, ik vind dat ontzettend leuk.’

 

Bijzonder stukje Zwolle

Met die mix wordt het volgens Sjoerd een bijzonder stukje Zwolle. Sjoerd: ‘In alle opzichten bedoel ik dat. Dus hoe je een buurt graag ziet: met verschillende mensen. Maar ook hoe je naar een stad kijkt: gastvrij, levendig en ruimtelijk. En vooral: wat je wenst voor je huurders: duurzame woningen, goede voorzieningen en een kansrijke start op de woningmarkt.’

Group 3600

Hoe we de puzzel legden

  • De bouw van Evi (gebouw A) werd versneld! De eerste bewoners verhuisden eind 2023 al vanuit hun ‘oude’ woning naar Evi.
  • Charlie (gebouw E) omvat 44 sociale huurwoningen. Deze zijn omgezet van vrije sector naar sociale huur, zodat er sneller meer woningen voor huurders van Openbaar Belang zijn.
  • De woningen die we in Mees zouden krijgen, worden nu koopwoningen. In ruil daarvoor krijgen wij extra woningen terug in Lily (gebouw M). Dit gebouw aan de Luttenbergstraat wordt versneld gerealiseerd.
  • De komende tijd staat ook in het teken van de plannen voor de mobihub en de bouw van de koopwoningen en vrije sector huurwoningen. Na de oplevering van Charlie deze zomer, even geen nieuwe woningen voor ons. Maar volgend jaar gaat Lily (gebouw M) in aanbouw.

In 2026 hopen we Lily (gebouw M) op te leveren. Hier krijgen we nu geen 55 maar 70 woningen, vooral voor starters! Interesse? Schrijf u nu alvast in bij de Woningzoeker.