Spring naar content

En dan is het winter….

Ventileren, juist nu het kouder wordt

In de wintermaanden is iedereen meer thuis. Ramen en deuren zitten vaker dicht om zo de kou buiten te houden. Op die manier houden we niet alleen de warmte binnen. Ook vocht, huisstofmijt, tabaksrook en fijnstof kan de woning niet meer makkelijk uit. Door te ventileren wordt schone en frisse lucht continu aangevoerd. Het kost wat energie, maar het is geen verspilling: het is hard nodig voor je gezondheid.

Tips ventileren :

  1. Zorg voor voortdurende aanvoer van frisse lucht via open (klep)raampjes en/of ventilatieroosters; en zorg dat lucht door het huis kan stromen, via ruimte onder de binnendeuren of roosters in binnendeuren en -muren.
  2. Ventileer extra (bijvoorbeeld met een extra open raam of het ventilatiesysteem op de hoogste stand) bij koken, douchen en klussen in huis. En als er veel mensen zijn.
  3. Ventileer ook bij vochtig weer. De buitenlucht is dan vaak schoner en droger dan de lucht in huis.
  4. Heeft u mechanische ventilatie in huis? Zet deze dan nooit uit.
  5. Verminder vocht in huis: droog de was buiten, kook met de deksel op de pan en droog vloeren na het dweilen.
ventileren
17 graden met hand

Temperatuur in de woning

Zet ’s nachts de verwarming niet te laag. Houd de temperatuur in de woning in de winter ’s nachts rond de 17 graden. Dan verbruikt u minder energie dan wanneer u de thermostaat heel laag zet en 's morgens veel energie nodig is om het huis te verwarmen.

Ook goed om een half uur voordat u gaat slapen, de thermostaat alvast op nachtstand te zetten. De warmte blijft nog wel even hangen.

Trek een trui aan Het is echt jammer van de energie als u met een T-shirt in huis loopt en de verwarming hoog zet. Slimmer is het om een warme trui aan te trekken.

De hal functioneert als tochtsluis en houdt in de winter de kou tegen. Dus sluit de deur van de woonkamer goed om verlies van warmte naar de hal of trap te voorkomen.

Buiten de woning

Bescherm kranen en waterleidingen tegen bevriezing. Een buitenkraantje kunt u bij vorst beter afsluiten en aftappen, zodat er geen leiding kan springen.

 

Ligt er sneeuw of ijzel? En kunt u uw eigen stoepje vegen of zout strooien? Vergeet dan ook de buren verderop niet die misschien wat slechter ter been zijn.