Spring naar content

Hoe houdt u het huis koel?

In de zomer kan het erg warm worden in huis. Vooral als het een periode lang warm is, dan warmt het huis steeds meer op. Daarom is het belangrijk om vanaf de start van een ‘hitteperiode’ het huis koel te houden. Hoe kunt u dat doen?

 

Zorg dat de zon niet naar binnen schijnt

De warmte blijft het beste buiten met buitenzonwering, zoals een zonnescherm of rolluik. Als u geen buitenzonwering heeft, sluit dan de lamellen of gordijnen.

Houd ramen en deuren overdag gesloten

Zolang de temperatuur buiten hoger is dan binnen, hou dan de ramen en deuren dicht. Zo komt de warmte niet naar binnen. Blijf wel ventileren voor gezonde lucht in huis.

Zet de ramen open zodra het buiten koeler is

Als de temperatuur buiten daalt, zet dan de ramen en eventueel de deuren open. Nu is het moment om het huis zoveel mogelijk te laten afkoelen! Zet ook de tussendeuren open en laat het even lekker doorwaaien. Let er wel op, dat u het inbrekers niet te makkelijk maakt.

Ook een koele tuin of balkon helpt u door de warme dagen te komen.

Zorg voor minder stenen in de tuin

Stenen zijn net oventjes. Ze warmen op door de zon en houden die warmte lang vast. Ook als de zon al weg is en de buitentemperatuur van de lucht daalt. Gras en planten bevatten vocht en geven daardoor juist verkoeling.

Zorg voor schaduw

In de schaduw is het altijd minder warm. Gebruik een parasol, een schaduwdoek of bijvoorbeeld een pergola om een fijn plekje uit de zon te maken.

Onkruid, achterpaden en gevels

Meer groen rondom het huis is mooi. Maarrrr…..

Een achterpad vol onkruid, dat kan veel ergernis veroorzaken. Het weghalen van het onkruid is de verantwoordelijkheid van de bewoners die aan het achterpad wonen. Als iedereen zijn eigen stukje vrijhoudt van onkruid, dan blijven de achterpaden goed begaanbaar. Ook het weghalen van onkruid dat tegen een (hoek)woning aan groeit, hoort bij de verantwoordelijkheid van de bewoner van die woning.