Spring naar content

Een samenwerking tussen

Logo_Lenferink
Logo-OpenbaarBelang_2023_rgb
sociaal wijkteam

Kwazt! Samen werken aan bestaanszekerheid

Kwaliteit, Werken/Wonen, Aandacht , Zwolle, Talent

Tijdens één van de overleggen die we met Uw Onderhoudspartner Lenferink en de gemeente hadden, ontstond er het idee om voor jongeren een leer-werkplek te realiseren. Lenferink zorgt voor de werkplek, Openbaar Belang regelt een passende woning en het sociaal wijkteam levert ondersteuning. Zo bieden we met elkaar twee jongeren een mooie kans op werk en huisvesting!

KWAZT jongeren aan het werk

Solide basis

‘Het is lastig voor jongeren die extra ondersteuning nodig hebben, om hun weg te vinden in de maatschappij. Als onderhoudsbedrijf kunnen we een solide basis bieden, zodat ze hun eigen inkomen gaan verdienen. Door te werken en tegelijkertijd het schildersvak te leren, lever je een waardevolle bijdrage’, zo vertelt Jens Egbertsen, leerlingbegeleider bij Lenferink. Dit totaalpakket van werk, wonen en begeleiding moet de kans aanzienlijk vergroten dat de jongeren hun draai weer gaan vinden in het leven of maatschappij.

Bouwen aan toekomst

Openbaar Belang heeft voor deze jongeren een geschikte woning (passend in grootte en huurprijs) gevonden. De corporatie richt zich de komende jaren vooral op starters, dus dit project sluit hier perfect op aan. Het biedt jongeren een vorm van stabiliteit en ze kunnen bouwen aan hun toekomst.

Ook wethouder Dorrit de Jong (Wonen en Wmo) is enthousiast. “Kwazt! laat prachtig zien hoe je met creatief denken samen jongeren écht op weg kunt helpen. Jongeren krijgen een leerwerkplek met toekomst en een woning. En straks kunnen zij als schilder weer helpen bij de woningbouwopgave. Een win-win-win-situatie.”

Enthousiaste jongeren

Het Sociaal Wijkteam begeleidt de twee jongeren die schilder willen worden. De jongeren volgen nu het zij-instroomtraject bij Lenferink. Met dit traject leren ze de basis om in september te kunnen starten met de BBL-opleiding, niveau 2. Zowel Lenferink als het Sociaal Wijkteam zorgen voor passende aanvullende ondersteuning aan de jongeren.

We zien twee enthousiaste toekomstige schilders. ‘Ik heb het heel erg naar mijn zin en leer hier erg veel van Jens en van de groep.’ En zijn collega vult dit nog aan. ‘Ik had eerst helemaal geen ritme op de dag. Maar dat is snel veranderd en daar ben je ook zo aan gewend’.

KWAZT Lenferink groep staand

Een win-win-win-situatie!

Dorrit de Jong – wethouder Wonen en Wmo

Hecht team

Het team is enthousiast over de 2 jongens. ‘Ze doen t goed en zijn gemotiveerd. Ze willen ook graag aan het werk. We hebben ze vanaf dag één aan de hand meegenomen en ze hun eigen tempo laten bepalen. Ze weten dat de focus eerst op kwaliteit moet liggen. Als dat op orde is, dan komt de kwantiteit (snelheid van werken) vanzelf.’ De hechte groep schilders en timmerlieden werden extra blij toen één van de jongens ook nog eens een magnetron meenam voor in de schaftkeet. Lachend werd er nog gezegd ‘Ja, dan kun je bij ons natuurlijk niet meer stuk.‘