Spring naar content

3 vragen over

Hoe wij onze woningen verdelen

Betaalbaar wonen, in een fijne wijk. Met buren die een beetje naar elkaar omzien. In zo’n buurt wil iedereen wel wonen! Precies daarom geloven wij in de kracht van gemengde wijken. Een magische mix is geen mysterieuze toverformule, wel een goed doordachte manier om wonen voor iedereen in de buurt leefbaar te maken. Drie vragen hierover!

Zwaaien

Als mensen zeggen: ‘Dat klinkt als de jaren ’50.’ Dan zijn we graag een beetje ouderwets.

1. Hoe wijzen wij onze woningen toe?

Simpel gezegd: we kijken heel bewust naar wie waar komt te wonen. Daarbij zoeken we steeds naar een gezonde balans tussen bewoners die meer aandacht nodig hebben én bewoners die juist dat beetje extra kunnen geven.

2. Hoe zorgen wij voor balans?

Dat is een kwestie van maatwerk. Komt er een woning vrij, dan stellen we onszelf eerst een aantal vragen. Wat is de huidige samenstelling van bewoners van de straat, galerij of portiek? En welk bewonerstype is geschikt voor de vrijgekomen woning? Wanneer het gaat om een bemiddeling kijken wij ook wat past bij de te bemiddelen persoon. Past diegene wel bij deze wijk.

Hiervoor gebruiken we informatie vanuit verschillende invalshoeken. Zo krijgen we het plaatje compleet. Wat we soms ook doen, is nieuwe bewoners vragen om een beetje méér te doen. In een advertentie voor een woning staat bijvoorbeeld deze zin: ‘Wilt u een bijdrage leveren aan.....?’ Die bijdrage hoeft trouwens helemaal niet groots of meeslepend te zijn.

3. Waarom doen we dat?

Omdat een buurt zo een plek wordt (en blijft), waar iedereen graag wíl wonen. Zowel de mensen die iets meer nodig hebben, als de mensen die het zelf redden. Dit is ons recept voor leefbare wijken. Een wijk waar mensen elkaar groeten of gewoon eens een praatje met elkaar maken. Maar ook elkaar aan durven spreken, naar elkaar luisteren of de ander eens een handje helpen. De deur bij elkaar platlopen hoeft echt niet. Maar dat mag natuurlijk wel.