Spring naar content
Rectangle 4753

Nieuwe Stolpersteine in omgeving Wipstrik

In april heeft de Stichting Zwolse Stolpersteine 19 Stolpersteine in de wijk Wipstrik en omgeving onthuld.

Laatste (vrij gekozen) woning

Stolpersteine zijn messing steentjes waarmee we de slachtoffers van het nationaal-socialisme rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog herdenken. De messing Stolpersteine worden daarvoor in de stoep geplaatst voor de laatste (vrij gekozen) woning van de slachtoffers.
Op elk messing steentje staat de naam van één slachtoffer. Daaronder staan het geboortejaar, plaats en datum van arrestatie. En als laatste de plaats en datum waar het slachtoffer werd vermoord of is overleden.

Gedenksteen

Stolpersteine zijn gedenkstenen en nadrukkelijk geen grafstenen. Ze helpen ons om na te denken over het lot van slachtoffers rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze brengen hen opnieuw bijeen, als nagedachtenis aan de gezinnen die plotseling uit elkaar werden gerukt onder het nationaal-socialisme.

Achter ons kantoorpand aan de Binnengasthuisstraat is een Stolpestein geplaatst voor mevrouw Esther Visser-Jesaijes, Zwolle, 22 oktober 1860 – Sobibor, 16 april 1943.

Stolpersteine is een Duitse combinatie van de twee woorden: stolpern (struikelen) en Steine (stenen). Het is bedoeld om het gevoel te krijgen van ‘belemmering, obstakel’. Niet letterlijk natuurlijk , maar wel om voorbijgangers te laten pauzeren en reflecteren.